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Frequently Asked Questions – Collaborative Practice 

Q: Does the new law limit a PA’s or graduate PA’s scope of practice? 

A: Yes. The scope of practice of PAs and graduate PAs includes only those duties and 
responsibilities identified in a collaborative practice agreement or the facility bylaws or procedures 
of any facility with credentialing and privileging systems. 

Q: What is a collaborative practice agreement? 

A: A collaborative practice agreement is a written agreement executed by a PA and/or graduate 
PA and at least one collaborating physician. 

Q: Is a collaborative practice agreement required for all Idaho-licensed PAs? 

A: A written collaborative practice agreement is required for most PAs and graduate PAs. The 
only exception is that a written collaborative practice agreement is not generally required for those 
PAs and graduate PAs who are employed by a facility with credentialing and privileging systems. 
In those situations, the facility bylaws and procedures will govern the PA’s and graduate PA’s 
scope of practice. 

Q: Could a collaborative practice agreement be necessary if a PA or graduate PA is employed 
by a facility with a credentialing and privileging system? 

Possibly. If the bylaws and procedures of a facility with credentialing and privileging systems do 
not contain the four elements required by I.C. § 54-1807A and Board Rule, then the elements will 
need to be addressed through either an employment agreement or a collaborative practice 
agreement. (Continue reading the FAQ’s for a list of the 4 required elements). For instance, if the 
bylaws and procedures do not address monitoring parameters which apply to a specific PA or 
graduate PA, then those monitoring parameters will need to be addressed through an employment 
contract or collaborative practice agreement. 

Q: If a PA or graduate PA is not employed by a facility with a credentialing and privileging 
system, can a PA or graduate PA practice without a collaborative practice agreement in 
place? 

A: No. Beginning July 1, 2021, before a PA or graduate PA can practice, that individual must have 
a written collaborative practice agreement in place with at least one collaborating physician. If no 
such agreement is in place on July 1, 2021, the PA or graduate PA must cease practicing until 
he/she has a fully executed written collaborative practice agreement.  
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Q: What do PAs and physicians who are currently in a supervisory relationship need to do? 

A: No later than July 1, 2021, any PAs and physicians who are subject to a current delegation of 
service agreement should enter into a written collaborative practice agreement. 

Q: Do I need to notify the Board to terminate a current delegation of service agreement? 

A: No. For the Board’s purposes, any DOS agreement will automatically expire on June 30, 2021. 
On July 1, 2021, PAs and physicians who practice outside of a facility with a credentialing and 
privileging system must have a fully executed written collaborative practice agreement in place. 

Q: Do physicians still need to renew their Supervising Physician registration to supervise 
PAs or graduate PAs? 

A: No, physicians do not need to renew their SPHY license. Similarly, collaborating physicians 
do not need to submit an Affidavit of Primary Supervising Physician to the Board 

Q: Does the collaborative practice agreement need to be submitted to the Board by July 1, 
2021? 

A: No. The collaborative practice agreement only needs to be submitted to the Board upon request. 
Please do not provide the Board with a copy unless the Board specifically requests it. The Board 
will not retain copies of any agreements which its staff did not specifically request. 

Q: Will the Board provide forms for the collaborative practice agreement? 

A: No, the Board will not provide a form or template of a collaborative practice agreement. Instead, 
the Board recommends licensees contact relevant associations, such as the IAPA and IMA, 
regarding a template and/or contact an attorney for assistance with the preparation of the 
agreement. 

Q: Will the Board approve collaborative practice agreement templates or forms prepared 
by others, such as the IAPA and IMA? 

A: No. Individual licensees, not the Board, are responsible for ensuring any collaborative practice 
agreement complies with the requirements set forth in I.C. § 54-1807A and Board rule.  

Q: What terms or provisions must a collaborative practice agreement contain? 

A:  Pursuant to I.C. § 54-1807A and Board rule, a collaborative practice agreement must contain 
the following elements: (1) The parties to the agreement; (2) the authorized scope of practice for 
each licensed physician assistant or graduate physician assistant; (3) A requirement that the 
physician assistant or graduate physician assistant must collaborate with, consult with, or refer to 
the collaborating physician or another appropriate physician as indicated by: the condition of the 
patient; the education, experience and competence of the physician assistant or graduate physician 
assistant; and the community standard of care; and (4) if necessary, any monitoring parameters. 
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Q: Can the collaborative practice agreement contain terms beyond what is required by the 
statute or Board rule? 

A: Yes. The collaborative practice agreement is a contract between one or more PAs and one or 
more collaborating physician(s). The parties to the agreement can add any agreed-upon terms 
which make sense for their collaboration. So long as the agreement contains the above-referenced 
required terms and any additional provisions are not contrary to Idaho law or the community 
standard of care, the parties are free to make the agreement as detailed or general as they desire. 

Q: Will the limits on the number of PAs a physician can work with still be in place? 

A: No. The statutes and Board rules do not limit the number of PAs who can collaborate with a 
single physician. However, a collaborating physician should be mindful of the statutory duties 
regarding collaboration, consultation and referrals when deciding whether to enter into a 
collaborative practice agreement with one or multiple PAs and graduate PAs. 

Q: Can a PA or graduate PA perform medical services beyond those regarding which the 
collaborating physician has training and experience? 

A: No. Collaboration between a PA and a specific collaborating physician is limited to only those 
medical services for which the collaborating physician has training and experience. However, a 
PA can collaborate with multiple physicians through a facility/practice wide collaborative practice 
agreement or multiple collaborative practice agreements. The PA or graduate PA needs to be 
mindful that he/she is not performing services beyond those allowable by any collaborative 
practice agreement or beyond the PA’s or graduate PA’s scope of education, experience, and 
competence. 

Q: Does the collaborative practice agreement need to identify the frequency or types of 
meetings between a PA/graduate PA and the collaborating physician? 

A: While the written collaborative practice agreement can contain this level of detail, such detail 
is not required. However, the parties must be mindful of their other duties required by Idaho law 
including, but not limited to the duties to ensure the PA/graduate PA is only performing services 
within his/her scope of education, experience, and competence; and that the collaborating 
physician and PA/graduate PA are actually collaborating, consulting, and referring based upon: 
the condition of the patient; the education, experience, and competence of the physician assistant; 
and the community standard of care.  

Q: Does the collaborative practice agreement need to require medical record reviews by the 
collaborating physician? 

A: While the written collaborative practice agreement can contain this level of detail, such detail 
is not required. However, the parties must be mindful of their other duties required by Idaho law 
including, but not limited to the duties to ensure the PA/graduate PA is only performing services 
within his/her scope of education, experience, and competence; that the collaborating physician 
and PA/graduate PA are actually collaborating, consulting, and referring based upon: the condition 
of the patient; the education, experience, and competence of the physician assistant; and the 
community standard of care. 
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Q: Who is responsible for the care provided by a PA? 

A: The PA is responsible for the care he/she provides. 

Q: What responsibilities does a collaborating physician have regarding the care provided by 
a PA? 

A: The collaborating physician and facility are responsible for ensuring the medical services 
performed by the PA or graduate PA are within the PA’s or graduate PA’s scope of education, 
experience, and competence. The collaborating physician must also comply with other legal 
requirements such as actually collaborating, consulting, and accepting referrals based upon: the 
condition of the patient; the education, experience, and competence of the physician assistant; and 
the community standard of care. 

Q: Can a PA be disciplined for not complying with the terms of a collaborative practice 
agreement? 

A. Yes. While the Board will not dictate every provision of a collaborative practice agreement, the 
Board will discipline a PA or graduate PA who is not complying with the law and not properly 
consulting with, conferring with, and referring to the appropriate collaborating physician.  

Q: Can a PA be disciplined for performing services which are outside the scope of any 
collaborative practice agreement? 

A. Yes. 

Q: Can a physician be disciplined for not complying with the terms of a collaborative practice 
agreement? 

A. Yes. While the Board will not dictate every provision of a collaborative practice agreement, the 
Board will discipline a collaborating physician who is not complying with the law and not properly 
consulting with, conferring with, or accepting appropriate referrals from a PA with whom the 
physician is collaborating.  

Q: Do the parties to the collaborative practice agreement have to be licensed in Idaho? 

A. Yes. The PAs, graduate PAs, and collaborating physician(s) must be licensed in Idaho.  

Q: Does a PA still need to obtain prescribing authority from the Board? 

A. No. Beginning July 1, 2021, PAs will no longer need to submit a Physician Assistant 
Application for Prescription Privileges to the Board of Medicine or obtain the Board of Medicine’s 
authorization to prescribe or to obtain a Board of Pharmacy or DEA controlled substance 
registration. Beginning July 1, 2021, a PA’s prescribing privileges will be governed by the 
collaborative practice agreement or the facility bylaws or procedures of any facility with 
credentialing and privileging systems. PAs will need to go directly to the Board of Pharmacy and 
the DEA to obtain the necessary controlled substance registration.  


